Wat zijn gezonde vetten precies? Wat doen ze met je lichaam en in welke producten vind je ze terug? Dat vertellen we jou in deze blog. Ook lees je hier of je kunt afvallen met gezonde vetten!
Welke soorten vetten zijn er?
Voordat we beginnen over gezonde vetten, is het ook wel goed om te weten welke soorten vetten er allemaal zijn. Er zijn 3 soorten vetten: onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten. Wat zijn de verschillen? Dat leggen we graag aan je uit.
Wat is het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet?
Onverzadigde vetten noemen we ook wel de gezonde vetten. Deze leveren namelijk onmisbare vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken. Daarnaast verlagen ze het cholesterolgehalte in het bloed. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten.
Daarentegen vergroten verzadigde vetten juist de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten kunnen de slechte cholesterol (LDL-cholesterol) in je bloed verhogen waardoor je aders langzaam verstopt raken. De richtlijn is daarom om 90% onverzadigd vet en 10% verzadigd vet dagelijks in te nemen.
Transvet
Transvetten zijn industrieel bewerkte vetten. Deze verhogen het LDL-cholesterol evenveel als verzadigd vet. Maar transvetten verlagen ook het goede cholesterol en geven een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Producten met gezonde vetten
Je hebt vet nodig als bouwstof en bescherming tegen kou en ziektes. Onverzadigde vetten vind je onder andere in deze producten:
- Vis: en dan vooral de vette vissoorten zoals makreel of zalm. Vette vis zit vol gezonde en onverzadigde vetzuren.
- Noten en pinda’s: noten, zoals amandelen, walnoten en pistachenoten, leveren niet alleen gezonde vetten. Ze zijn ook rijk aan vezels, eiwitten en ijzer. Het is aan te raden om een handje noten per dag te eten.
- Avocado’s: avocado zit ook vol met goede onverzadigde vetten. Maar let op, want avocado’s bevatten ook veel calorieën.
- Olijven: olijven bevatten niet alleen gezonde vetten maar zijn ook een goede bron van vitamine E, ijzer, koper en calcium.
- Lijnzaad: in een eetlepel zit 2,2 gram vet. Hiervan is 2 gram onverzadigd vet en 0,2 verzadigd vet. Ook bevat lijnzaad eiwitten en vezels.
- Edamame boontjes: deze bevatten alleen gezonde vetten en zijn ook een bron van vitamine B en mineralen.
- Chiazaad: het bekende ‘superfood’. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen waaronder een hoop onverzadigde vetzuren.
- Plantaardige oliën: olijfolie bestaat uit zo’n 70% onverzadigde vetzuren. Elke plantaardige olie bevat weer andere vetzuren. Varieer met rijstolie, walnotenolie, soja-olie en zonnebloemolie.
Zijn verzadigde vetten slecht voor je?
Verzadigd vet zorgt voor een hogere cholesterolwaarde. Maar dit betekent niet dat je nooit verzadigd vet zou moeten eten. Het heeft namelijk ook een goede functie in je lichaam, maar dit geldt alleen in kleine hoeveelheden. Daarom wordt er aangeraden om niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie-inname uit verzadigd vet te halen.
Afvallen met gezonde vetten
Als je wilt afvallen, zijn gezonde vetten een hele goede keuze! Natuurlijk moet je wel rekening houden met het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. De voordelen van gezonde vetten eten tijdens het afvallen:
- Vetten verzadigen langdurig. Je lichaam heeft tijd nodig om het vet te verteren. Dit betekent dat je maag langer gevuld blijft en je dus langer vol zit.
- Ook stabiliseren vetten je bloedsuiker. Hierdoor stijgt en daalt het suikerlevel in je bloed minder snel. Hierdoor vermijd je je ‘suikerdip’ en heb je minder last van honger en eetbuien.
Het is natuurlijk afhankelijk van welk dieet je volgt, of je vetten mag eten en hoeveel. Bij het proteïne dieet mag je vanaf fase 2 weer een stuk meer verschillende producten eten waaronder vis. Zo kun je dus zeker de gezonde vetten gebruiken om af te vallen!
Gezonde vetten tijdens proteïne dieet
Tijdens het Proday proteïne dieet werk je in 4 fases naar een gezonde levensstijl toe. Fase 1 is de meest strenge fase, hier behaal je dan ook het snelste resultaat. Daarna ga je over naar fase 2. In deze fase mag je weer een stuk meer verschillende producten eten, waaronder vis en noten. Dit is dus de fase waarin je weer gezonde vetten mag nuttigen! Uiteraard wel in mate. Hoeveel je precies mag eten lees je terug in onze richtlijnen voor het proteïne dieet.